Bartın Devlet Hastanesinden Bir Hizmet Daha
17 Şubat 2020


   Bartın Devlet Hastanesinden Bir Hizmet Daha;

         Bartın Devlet Hastanesi Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Dr.Salih Tokmak; ERCP işlemi’nin Bartın’da görev yaptığı son 12 ayda neredeyse her gün gerçekleştirdikleri rutin bir işlem haline geldiğini söyledi. Tokmak, şimdiye kadar 250’nin üzerinde hastaya ERCP işlemi uyguladıklarını söyledi.

         Uzak illerden bile hasta geliyor

         Uygulamadaki başarılarının ve hastaların memnuniyetinin en üst seviyede olmasından dolayı sadece Bartın ve çevre illerden değil uzak illerden de hastalara umut olmaya başladıklarını ifade eden Dr. Tokmak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kastamonu, Karabük hatta Sinop ve Çankırı gibi uzak illerden hasta kabul etmekteyiz. Ama bu kez midesinin yarısı ve barsaklarının bir kısmı alınmış hastada, üst merkezlerde gerçekleştirilen ve yüksek zorlukta bir işlemi sorunsuz tamamladık.

         ERCP nedir?

         Peki, nedir bu ERCP ve nasıl uygulanır? Endoskopi ile ağız yolundan girilerek yemekborusu ve mide geçildikten sonra dodenuma ulaşılır. Duodenumda bulunan milimetrik safra yolu ağzına endoskop içinden geçirilen ince bir kanülle girilir ve safra yollarının içine röntgen cihazından görülebilen kontrast madde salınır. Aynı anda röntgen cihazı ile elde edilen görüntü sayesinde safra yollarında bulunan taş, tümör ve darlık gibi anormallikler tanımlanır. Safra yollarına müdahale düşünülüyorsa, ucunda tel bulunan bir başka kanül ile, safra yolları girişi elektrokoter aracılığıyla elektriksel olarak kesilerek genişletilir. Safra taşı varsa, basket ya da balon kateter endoskopun içinden geçirilir ve taş yakalanarak ya da çekilerek çıkartılır. Safra akımını engelleyen tümör ya da darlık gibi durumlarda bir balon ile bu darlık giderilebilir, ya da darlık bölgesine bir stent yerleştirilerek safra akışı sağlanır. İşlem süresi 20 ile 30 dakika arasında değişmektedir. Başarılı bir işlem sonrası hasta en geç 24 saat içerisinde yaşantısının normal akışına dönebilir.

        İşlem genelde çok güvenli olmakla birlikte zaman zaman bazı komplikasyonlarla da karşılaşılabilir: Bunlardan en önemlileri; Pankreatit (pankreas bezinin iltihaplanması),  eletriksel kesi sırasında ortaya çıkan kanama ya da barsak delinmesi. Fakat bunlar da endoskopik müdahale ile giderilebilir. Ancak ERCP’nin başarı yüzdesi yüzde 95’in üzerindedir.



  • ERCP.jpg
  • ERCP 2.jpg
  • ERCP 3.jpg