BARTIN DEVLET HASTANESİ GEBE OKULU
Sağlık Bakanlığı Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde kadın ve üreme sağlığı hizmetleri alanında önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Bu gelişmelerden biri de Anne Dostu Hastane Programıdır. Ülkemizde giderek artış gösteren sezaryen oranlarının azaltılması, normal doğumun özendirilmesi, desteklenmesi, anne ve bebek odaklı, kaliteli, güvenli, etkin ve verimli sağlık hizmeti sunulması Sağlık Bakanlığının temel hedeflerindendir. Bu hedefler doğrultusunda anne adaylarının psiko-sosyal ve fiziksel açıdan desteklenmesi, doğum ve doğum sonrası sürece bilinçli olarak hazırlanmasında Anne Dostu Hastane Programı kapsamında yer alan Gebe Okullarının yeri çok değerlidir. Gebe Okulu ile gebelerin, gebelik, doğum ve lohusalık hakkında bilgilendirilmeleri, bilinçlendirilmesi, normal doğum, doğum ağrısıyla başa çıkma metotları ve annelik rolünü benimsemeleri hakkında bilgi ve beceri kazandırılması amaçlanmaktadır. Program sadece gebeleri değil, eşleri ve doğumda eşlik edecek yakınlarını da kapsamaktadır.
Bartın Devlet Hastanesi Gebe Okulu ile ilgili çalışmalar Sağlık Bakanlığının 2014/18 Sayılı Gebe Bilgilendirme Sınıfı Genelgesi doğrultusunda 25.09.2014 tarihinde başlamıştır. Tüm çalışmalar tamamlandıktan sonra 2015 Ocak ayından itibaren Bartın Devlet Hastanesi Gebe Bilgilendirme Sınıfı adı altında Ek Hizmet Binasında hizmet sunmaya başlamıştır.
Bartın Devlet Hastanesi Gebe Bilgilendirme Sınıfı sağlıklı gebe, sağlıklı bebek anlayışından hareketle gebelerin; gebelik, doğum ve doğum sonu süreci eşlerinin ve yakınlarının desteğiyle sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir şekilde sürdürmesini ve tamamlamasını amaçlamaktadır. 2014 Sayılı Genelgenin 02.10.2018 tarihinde revize edilmesi sonucu adı “Bartın Devlet Hastanesi Gebe Okulu” olarak değişmiştir.
Gebe Okuluna Kimler Başvurabilir?
•12 hafta ve üzeri gebeler,
•Egzersiz yapmaya engeli olmayanlar,
•Riskli bir gebeliği olmayanlar,
•Ağır psikiyatrik bir hastalığı olmayanlar,
•Eğitime katılımda sürekliliği sağlayabilenler,
•Gebe okuluna katılmak için hekim tarafından onay verilen bütün gebeler katılabilir.
Gebe Okulunun önemi ile ilgili videomuz için tıklayınız.
Gebelik sürecinde yaptırılması gereken takip ve taramalar için uzman hekimimizden tavsiyeler için tıklayınız.
Doğum sürecinde ne zaman hastaneye başvuralım adlı videomuz için tıklayınız;
Doğum kasılmalarıyla nasıl baş edebiliriz adlı vidomuz için tıklayınız;
Bebeklerimize ilk 6 ay sadece anne sütü verelim çünkü adlı videomuz için tıklayınız.
Gebe Gizem Nur AKKAŞ, Gebe Okuluna Mutlaka Başvurmalısınız Çünkü;
Gebe Okuluna Başvuru Nasıl Yapılır?
1.Gebe Okuluna müracaat ederek kayıt yaptırabilirsiniz.
2.Telefonla arayarak kayıt yaptırabilirsiniz.
Gebe Okulu Eğitim Programı
Gebe Okulu eğitimleri her haftanın bir gününde beş haftalık program kapsamında verilmektedir. Egzersizlere 37. gebelik haftasına kadar isteyen gebeler katılabilmekte, egzersiz programı kapsamında kas gevşetme hareketleri, yoga ve pilatese yer verilmektedir.
Yine program içerisinde doğumhane ziyaret edilerek gebelerin doğum yapacakları ortamı tanımalarına ve ebelerle iletişim kurmalarına fırsat verilmektedir. Ziyaretler gebeleri psikolojik olarak rahatlatmakta, doğum şekline karar vermesinde etkili olabilmektedir. Eğitim sonunda 5 haftalık programı tamamlayan gebelere sertifika verilmektedir. EĞİTİM PROGRAMI1.HAFTA
Tanışma, Programın İlke ve Amaçlarının Açıklanması
Kadın Üreme Organlarının Anatomisi ve Fizyolojisi
Gebeliğin Oluşumu
Gebelikte Gerçekleşen Değişiklikler2. HAFTA
Gebelikte Beslenme
Gebelik ve Doğum Sonrası Dönemde Egzersizin Önemi3. HAFTA
Doğum Şekilleri
Ağrısız Doğum Teknikleri ve Doğum Ağrısı İle Baş Etme Yöntemleri
Doğumhane Ziyareti4. HAFTA
Lohusalık Dönemi ve Bakımı
Anne Sütü ve Emzirmenin Önemi, Emzirme Teknikleri
Doğum Sonrası Dönemde Kullanılabilecek Aile Planlaması Yöntemleri5. HAFTA
Yenidoğan BakımıYeni doğanda Sık Karşılaşılan Sorunlar, Aşılar ve Taramalar
Kursun Değerlendirilmesi ve Sertifika Töreni
Doğum, kadının yaşamının en heyecan verici, en önemli ve en mutlu olaylarından birisidir. Gebelik döneminde eşler bebeklerinin kime benzeyeceği, nasıl olacağı ile ilgili hayaller kurmakta, bebeklerinin ilk hareketini ve tekmelerini hissettiklerinde heyecanlanmakta ve doğum anını sabırsızlıkla beklemektedirler.
Doğum anne adayına armağan edilmiş bir mucizedir. Bir bebeğiniz olduğunu öğrendiğinizde heyecan, sevinç, endişe, mutluluk ve sabırsızlık gibi birçok karmaşık duygu yaşayabilir ve zihniniz de birçok soru işareti belirebilir:
•Bebeğimin gelişimi sağlıklı olacak mı?
•Doğum normal mi yoksa sezaryen mi olmalı?
•Ağrım çok olur mu?
•Çok kilo alır mıyım?
•Bebek bakımı ile nasıl başa çıkacağım?
•İyi birer ebeveyn olabilecek miyiz?
Bu soru listesini uzatmak mümkün. Gebelik fizyolojik ve psikolojik değişikliklerin yaşandığı bir dönemdir. Annenin gebelik, doğum ve lohusalık sürecini nasıl tamamladığı önemlidir. Gebenin doğumuna aktif olarak katılması, tüm süreçleri sağlıklı ve bilinçli tamamlamasında doğum öncesi verilen eğitimler çok değerlidir.
Gebe Okulumuza katıldığınızda
Gebelik dönemini sağlıklı ve sıkıntısız geçirmek için yapmanız gerekenleri, olası sıkıntılarla nasıl baş edebileceğinizi, doğumla ilgili kaygıları yok ederek, bu mucizevi anı doya doya yaşamaya hazırlanmayı, bebek doğduktan sonra bebekle ilgili hayatı kolaylaştıran pratik bilgileri, bebeğin anne babası ile sevgi ve güven bağının nasıl kurulabileceğini, lohusalık dönemini sağlıklı ve rahat geçirmek için yapılması gerekenleri ve aklınıza takılan bir çok sorunun cevabını öğrenebileceksiniz. En önemlisi doğum ile ilgili alınacak kararlara ailenin (anne baba adayı) aktif olarak katılabileceği bilgi ve farkındalığa erişeceksiniz.
Eğitimini tamamlayan gebelerimiz bedensel, zihinsel ve duygusal olarak doğuma hazırlar. Doğumu kolaylaştırıcı egzersizlerimizle yollarına devam ediyorlar.
Sağlıklı ve konforlu bir gebelik süreci geçirebilmek, doğal ve kolay doğum yapabilmek ve süreçle ilgili bilgi sahibi olabilmek için sevgili gebelerimizi 16. Gebelik Haftası'ndan itibaren Bartın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Ek Yerleşkesi'nde bulunan Gebe Okulu'muza bekliyoruz.