Hastanemizde 1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası kutlandı.
06 Ekim 2021

1 - 7 EKİM EMZİRME HAFTASI

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı yürütülmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerileri ile Bakanlığımızca yürütülen bu programla; “bebeklerin doğumdan hemen sonra emzirmeye başlatılması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve 6. aydan sonra uygun besinlerle beraber emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar devam ettirilmesi” amaçlanmıştır. Ülkemizde anne sütü ile beslenmeyi desteklemek ve yaygınlaştırmak için her yıl 1-7 Ekim Emzirme Haftası ol arak kutlanmaktadır.

Anne sütü, yeni doğanın gelişimi ve büyümesinde gerekli olan sıvı, besin ve enerji ihtiyaçlarını karşılayan, sindirimi kolay ve doğal bir gıdadır. Anne sütünün bebek ve anne için beslenme, sağlık, bağışıklık, gelişim, psikolojik, sosyo-ekonomik olarak birçok yararları bulunmaktadır.

Anne sütünün bebek açısından yararları:

• Bebeklerde ruhsal ve zihinsel gelişimi destekler.
  • İshal, pnömoni (zatürre), otitis media (orta kulak iltihabı), idrar yolu vb. enfeksiyon hastalıklarından korur.
  • Astım, egzama ve alerjik hastalıklardan korur.
  • Sadece anne sütüyle beslenme, ishal ve pnömoni kaynaklı bebek ölümlerini azaltır.
  • Hastalıklardan iyileşmeyi hızlandırır.
  • Ani bebek ölüm sendrom riskini azaltır.
  • Çocukluk çağı yüksek tansiyon riskini azaltır.
  • Çocukluk, adolesan ve erişkin dönem obezite (aşırı şişmanlık) riskini azaltır,
  • İleri yaşlarda görülen tip II diyabet (şeker hastalığı), kalp damar hastalıkları ve felç (inme) riskini azaltır.

Anne açısından yararları:

• Doğumdan sonra annenin hızlı iyileşmesine yardımcıdır.
  • Over (yumurtalık) ve meme kanser riskini azaltır.
  • Gebelikler arası süreyi uzatır.
  • Annenin gebelik öncesi vücut ağırlığına çabuk dönmesine yardımcı olur.
  • Annenin sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmesini sağlar.

Toplumsal yararları:

• Anne sütüyle beslenme en güvenli (doğal, hazır, hijyenik), en çevreci beslenme yöntemidir.
  • Sağlık harcamalarını ve iş gücü kaybını azaltır, anne sütü ilk 2 yılda bebeğin sağ kalımının güvencesidir.

“Sadece anne sütü ile besleme” su dahil her hangi bir yiyecek ve içecek verilmeksizin, bebeğin sadece anne sütü ile beslenmesi olarak tanımlanmaktadır. İlk 6 aylık emzirme döneminde bebeğe mama, şekerli su ve diğer besinler verilmemelidir. Sadece anne sütü bebeğin bütün ihtiyaçlarını karşılamaya yeterlidir. Anne sütü bebeğe özel olduğundan bebeğin ayına ve gelişim sürecine uygun salgılanır. Erken doğan bebeklerde anne sütü barsak yapısını olgunlaştıran ve bebeğin hızlı büyümesini sağlayan etmenleri daha uzun süre içermektedir.   Emzirme döneminde sütün bebeğe yeterli olması için annenin bebeğini sık sık, her ağladığında emzirmesi gerekmektedir.

Anne sütünün erken kesilmesinin veya erken dönemde ek besinler verilmesinin sık rastlanan nedenleri, annelerin emzirmede güçlüklerle karşılaştıklarında nasıl davranacaklarını bilememeleri veya sütünün yetersiz olduğunu düşünmeleridir. Emzirme konusunda annelerin desteklenmeye ihtiyaçları vardır. Bu amaçla hastanemizde annelerimize ve anne adaylarımıza danışmanlık hizmeti vermek üzere “Anne Sütü Bilgilendirme Birimi” faaliyet göstermektedir.

Emzirmeden önce eller mutlaka yıkanmalı, meme başı sorunlarını önlemek için bebek memeye doğru yerleştirilmeli ve etkin emmesi sağlanmalıdır. Sağlıklı bir bebek anne sütü yeterli ise doğumdan 6 aya kadar her ay ortalama 500 gr ağırlık kazanmaktadır. Sütünüzün yetmediğini düşünüyorsanız ek gıda ve mamaya başlamadan önce mutlaka hekiminize başvurmalısınız.

Bebek Dostu Sağlık Kuruluşu olarak emzirmeyi destekliyor ve ilk 6 ay sadece anne sütü öneriyoruz.

Anne sütü bebekler için yaşamsal öneme sahiptir ve onları her türlü enfeksiyondan korur. Ayrıca emzirme bebeğin annesiyle sevgi bağı kurabilmesi için en iyi iletişim yoludur. Hastanemizde de 1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası kutlandı.
#EmzirmeHaftası

• WhatsApp Image 2021-10-06 at 14.30.34.jpeg