Hastanemizde tüm yeni doğan bebeklere doğumsal kalp hastalıkları taraması yapılmaya başlandı.
20 Şubat 2023

 
   Konjenital (doğumsal) kalp hastalıkları, genellikle bebeğin anne karnında organlarının gelişim dönemi olan gebeliğin ilk 8 haftası içinde ortaya çıkar. Ailede bu tür bir hastalığın olması, yaşlı anne gebeliği, insülin kullanan şeker hastası kadınların gebelikleri, gebeliğin ilk 8 ayında ilaç kullanılması, röntgen ışınları, kızamıkçık gibi enfeksiyonlar doğuştan kalp hastalığı riskini artırır. Ancak bu tür hastalıkla başvuran ailelerde çoğunda bir neden yoktur. Doğumsal kalp hastalıklarının sıklığı 1000 canlı doğumda yaklaşık olarak8-10 civarındadır. Doğumda var olan gebelik sırasında kalp veya ana kalp damarlarının gelişimindeki bir yetersizlikten kaynaklanmaktadır. Kritik doğumsal kalp hastalıkları bebeğin ilk bir yılı içerisinde ameliyat veya anjiografik müdahale gerektiren hastalıklardır ve doğumsal kalp hastalıklarının 100’de 3 ünü oluşturur. Bu nedenle kritik doğumsal kalp hastalığı olan çocuklarının tanısının erken konulması ve yönlendirilerek tedavi planının yapılması çok önemlidir.

      Pulse Oksimetre cihazı ile yapılan tarama sonrası, kan-oksijen satürasyonu (doygunluğu)seviyesi ölçülmesi erken tanı için yardımcı, zararsız ve kolay bir uygulamadır. Hastanemizde tüm yeni doğan bebeklere taburculuk öncesi doğumdan sonra bebek 24 saati tamamladıktan sonra pulse oksimetre cihazımız ile bu tarama bebek hemşirelerimiz tarafından yapılmaya başlanmıştır.

    Bütün bu işlemler tarama amaçlı olup tanı amaçlı değildir. Tanı amacıyla şüphe duyulan bebek hastalarımız bir üst merkeze yönlendirilir.


  • DSC_3740.JPG
  • DSC_3757.JPG
  • DSC_3725.JPG